Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

 

 

 

Navnet oktober kommer af det latinske octo, der betyder otte. Tidligere var marts nemlig årets første måned og dermed blev oktober den 8. måned. Det gamle danske navn er sædemåned da det nu var tiden at vintersæden skulle sås.

 

Efterårsfarver


Oktober er måneden hvor træerne nu for alvor skifter til efterårsfarver i utallige gule og røde nuancer. Jo koldere oktober, jo rødere bliver skoven.
Mange trækfugle ankommer fra nord for at tilbringe vinteren i Danmark – eller blot gøre ophold før den videre rejse mod syd.
Den første nattefrost optræder som regel i oktober og årstiden får bla. mus til at søge ind i vores huse. Også vores nationalsommerfugl; nældens takvinge finder en garage, et skur eller måske en fuglekasse, hvor den kan sove til næste forår.

 

Det lakker mod enden for korsedderkoppe-mor


Her om efteråret lægger hunnen af korsedderkoppen sine æg. Hun forlader sit flotte edderkoppespind, der afsløres tydeligt nu om efteråret af regn og dugdråber. Hun laver et ægspind skjult under en brændestak, en barkrevne eller lignende. Optil 800 æg kan det blive til. Hun har overlevet én vinter som et lille edderkoppeæg og én vinter som ung ikke-kønsmoden edderkop, men nu er det slut. Kort efter æglægningen dør hun. 2 år gammel.

 

De første sangsvaner kommer fra nord


Fra det nordlige Skandinavien trækker sangsvanerne ned over Danmark, hvor mange tilbringer vinteren. Som navnet angiver kan man høre svanerne “synge” når de kommer trækkende forbi. En dejlig lyd – fuld af stemning, nordisk tundra og urtid.
Svanerne giver koncert hele vinteren og adskiller sig dermed fra vores egen svane – knopsvanen, der kun formår at sige nogle få hvin og snorkelyde.

 


Pindsvinet søger ly for vinteren


På en sen aftentur, tæt på midnat, mødte jeg et pindsvin. Det forunderlige kræ har travlt med at æde sul på kroppen til at stå imod den lange vinter. Snart søger pindsvinet efter steder, hvor den kan sove vintersøvn – gerne i kvasdynger og kompostdynger. Du kan selv lave en kasse til pindsvinet i et hjørne af haven og dække den med blade og evt. græstørv. Under vintersøvnen slår pindsvinet energi-sparefunktionen til og hjertet slår meget langsomt.

 

Årets måske sidste hugorm?


I mosen kan man være heldig at få et hurtigt glimt af en hugorm. Snart går de i dvale for vinteren, men skal inden da finde et egnet overvintringssted. Som regel har de et egnet vinterkvarter som de genbruger og skal nå frem til inden kulden for alvor sætter ind. Hugorme kan overvintre sammen i større kollektiver. F.eks. i en gammel rævegrav. Da slanger ikke har bevægelige øjenlåg sover de med åbne øjne.


Myrerne søger ned i tuens indre


Skovmyrerne tåler ikke frost og dør allerede ved 1-2 graders kulde. Derfor er de nu søgt ned i myretuens indre eller den del af tuen, der ligger under jorden. Herinde sker der en nedbrydning af det døde plantemateriale som myrerne har bygget tuen af. Når svampe og bakterier nedbryder myretuen udvikles der varme, der hjælper til at holde myretuen frost fri.

 

Danmarks fugleedderkop er på frierfødder i oktober


Den danske repræsentant for fugleedderkopperne er nu særlig aktiv. Arten gemmer sig normalt i tunneler i jorden, men nu kommer hannerne frem i deres søgen efter en hun. Det er ikke uden risiko at hannerne begiver sig ned i hunnens bo. 

 

Jupiter – solsystemets største planet ses natten igennem.


Solsystemets største planet kan tydeligt ses på himlen her i oktober. Planeten står op mod nordøst og kan ses fra sent aften til solopgang.

 

Kilde: Naturguide.dk - af naturvejleder Sabrine Jensen