Bogormen

Inspiration til læsning af bøger

 

 

 

 

 

Kan du ikke lige finde ud af hvilken bog du vil læse?

Mangler du inspiration til læsestof?

Her i Bogormen, vil du løbene kunne finde anmeldelser af skønlitteratur og kriminalromaner, som jeg har læst og anmelder.

Alle bøger som bliver omtalt her, kan lånes på biblioteket.

Skygge Baldur

 

 

Skrevet af: Sjón

 

Skygge Baldur, er en forunderlig fortælling, som foregår på Island, i den storslåede barske islandske natur. Fortællingen er både poetisk, dramatisk, smuk, og til tider også mystisk. Hovedpersonerne er botanikeren Fridik, som tager den smukke mystiske og svagt begavede pige Abba til sig. Egnens præst, Baldur Skyggeson, som ikke helt er, hvad han giver sig ud for at være. En smuk, og dæmonisk ræv, som på forunderlig vis, tager sin hævn.
En smuk fortælling, med mystiske dimensioner.

Hvidtjørneskoven

  

 

 Skrevet af: Maeve Binchy

 

Denne fortælling udspilles i en lille by i Irland, byen hedder Rossmore, den er kendt for sin hellige kilde Skt. Anna som ligger i Hvidtjørneskoven. Kilden er meget besøgt af byens indbyggere og folk, der valfarter til kilden, da det siges, at kilden kan udrette mirakler. Men da en ny vej skal anlægges, i Hvidtjørneskoven, lige hvor kilden ligger, deles byens indbyggere i to lejre. En del af lokalbefolkningen ønsker at bevare Hvidtjørneskoven og den hellige kilde, en anden del af byens befolkning, ønsker en ny vej, der kan skabe bedre forbindelse til omkringliggende byer. 

En gennemgående person i fortællingen, nemlig byens præst, benytter selv den hellige kilde, dog er han splittet i troen på Skt. Anna's mirakler. Gennem hele historien stifter læseren bekendtskab med personer som på en eller anden måde er knyttet til Hvidtjørneskoven og kilden.  Persongalleriet er farverigt, og man føler sig godt underholdt med denne fortælling. 

Dona Nicanoras Hattebutik

 

  

 

Skrevet af: Kirzstan Hawkins

 

Denne fortælling udspiller sig i en lille søvning landsby i Sydamerika, tæt på et sumpområde, og langt fra storbyen. Fortællingens hovedperson Nicanora, drømmer om at åbne en hattebutik midt på torvet. Men meget kan ske, selv i en lille søvning landsby, der er spækket med "skæve" personligheder. Vi kommer tæt på den godmodige og meget forelskede barber, borgmesteren som ikke er særlig populær, en forvildet hippie, og en ung smuk læge, som nærmest ved en fejltagelse er endt i den lille landsby. Overtro, og en forsvundet madonna statue, er med til at give denne fortælling et strejf af magi og mystik.

Siffrine

 


Skrevet af Cecil Bødker

 

Denne fortælling handler om kærlighed. En kærlighed på trods af kultur og samfundsmæssige skel. Fortælleren i denne medrivende beretning, er henholdsvis det ufødte barn Siffrine, og senere i fortællingen, Siffrine som døende. Siffrine ser tilbage på sine forældres liv, før hun undfanges. Som ufødt barn, fortæller hun om mødet og kærligheden mellem den frie og meget anderledes taterkvinde og hendes far, den jordbundne gårdmandssøn fra en bedre stillet gård.

Fortællingen er smukt skrevet, ligefrem poetisk og lidt eventyrlig. 

Tante Ottis millioner

Skrevet af: Carlo Andersen

God gammeldags dansk krimi, det er lige hvad denne kriminalroman er, vel at mærke, af den gode spændende slags. Forfatteren Carlo Andersen, har skrevet flere kriminalromaner tilbage i 1940'ene, men mest kendt er han nok som medforfatter til drengebøgerne Jan og pigeserien Puk.

Tante Ottis milioner, er spækket med et spændende persongalleri. En excentrisk familie, tilhørende tante Otti, en fanatisk præst, en globetrotter, en andenrangs skuespillerinde  og et alkoholiseret ægtepar, udgør bare en lille del af Otties familie og besynderlige omgangskreds. En nevø til den stenrige Ottie, kommer på hårdt detektiv arbejde, da det ene mord efter det andet, sker blandt tante Otties arvinger. 

Farlige drømme

 

Skrevet af: Maria Lang

Maria Lang er en af de mest kendte kriminalforfattere i verden. Hendes bøger er stadig læseværdige, selv om de har eksisteret i mange år. "Farlige drømme" - er en af de første udgivelser, i en serie om kriminal kommissær Christer Wijk. 

Som altid, i Maria Langs krimifortællinger, præsenteres læseren for et stort og til tider indviklet persongalleri. Denne fortælling udspilles på et isoleret sted, omgivet af natur, hvor hovedpersonerne lever et liv fjernt fra virkeligheden, underlagt en familiediktator, som med penge, magt og et ilteret sind, gør livet til et helvede for sin familie. Det ender med mord, og som sædvanligt er det Christer Wijk, der må udrede trådene, og opklare mordgåder.

Min familie har finner, fjer og sko

Skrevet af: Gerald Durrell

 

En fortælling om en familie, der forlod Englands tågede og regnfulde klima, for at leve et liv i solskin på Korfu. En familie bestående af, på hver sin måde excentriske medlemmer, der gør fortællingen spændende og ikke mindst yderst morsom. Forvent at skralgrine dig gennem siderne, alt imens denne solbeskinnede fortælling folder sig ud, og afdækker familiemedlemmernes personligheder og indbyrdes forhold til hinanden, og til den lokale befolkning på Korfu.

Den utrolige historie om fakiren der sad fast i et Ikea skab

 

 

Skrevet af: Romain Puértolas

Hovedpersonen i denne utrolige fortælling er fakir. Han kommer ud på en lang og omstændig rejse, da han vil købe sig en sømseng i Ikea. En rejse hvor han virkelig får brug for alle sine svindelnumre og charme. Langt fra sit hjemland, bliver han involveret i eventyr, der fører ham vidt omkring. Fakiren møder mange mennesker, med medrivende livshistorier på sin omtumlede vej, på jagt efter sin sømseng. Ikke mindst, møder han sit livs kærlighed, Marie, den smukke pariserinde.

En utrolig historie, fuld af humor og lune. Men historien indeholder også alvorlige elementer, om det moderne samfund vi lever i, og vore fordomme om "de fremmede."

 

Gifttræets Evangelium

Skrevet af: Babara Kingsolver

En medrivende fortælling om en fanatisk missionær og hans familie. Fortællingen tager sin begyndelse i Congo 1959. Den amerikanske missionær rejser fra Georiga i USA til Congo, for at frelse den "vilde" befolkning. Med sig har han sin kone og 4 døtre, der er nødt til at følge ham, på denne mission, der får katastrofale følger for hele familien. Sult, krig, og en far der tilsidst lever i en vandvidsverden, i sit forsøg på at omvende en landsbys indbyggere til kristendom, er en stor del af konens og døtrenes hverdag. En til tider barsk fortælling, men også en fortælling der skildrer vesterlandske fordomme, og lokalbefolkningens håb og drømme, om et frit og bedre Congo.

En utrolig historie

Skrevet af: Iris Garnov

En utrolig historie om Iris Garnov's barndom i fattigdom, og hendes voksenliv med velstand og en kendt professor som ægtemand.

En smuk, men også til tider lidt barsk fortælling om livet, for en lille pige der vokser op i en husvildebarak i Valby, med en far der tyraniserer familien, og misbruger sine døtre seksuelt.

Vi følger Iris Garnov gennem hele hendes opvækst, der rummer stor sorg, og omsorgssvigt, ikke bare fra familiens side, men også fra samfundet.

Man lever sig ind i denne utrolige historie, og sukker lettet da Iris Garnov som voksen kvinde, endelig finder sit ståsted i livet, og ægteskabelige lykke.

En stærk følsom fortælling, skrevet af en stærk kvinde.

Mord i Frihavnen

Skrevet af Bente Nimb

Regnfulde efterårsdage og en god kriminalroman. Bente Nimb, og hendes krimiserie med kriminalkommisær Martin Bjergmark, er et must.

Mord i Frihavnen er nummer 3 i serien, kan læses uafhængigt af hinanden, - om kriminalkommisær Bjergmark, hans assistent Tove, og hele hans ret så atypiske stab på politigården i København. Man kommer vidt omkring i det københavnske natteliv, stifter bekendskab med den betændte side af storbyens småkriminelle, men vi kigger også indenfor på Christiansborg. En mordgåde, med efterfølgende flere mord, trævles op, på spændende vis.

Magiens farve

Skrevet af: Terry Pratchett

Magiens farve henvender sig til alle der elsker et godt eventyr, og farverige fantastiske fortællinger. Magiens farve, er første bog i Disk - serien, der tæller ikke mindre end 40 værker.

Hovedpersonen i denne første bog, er en temmmelig uduelig troldmand, som dog for det meste har et godt hjerte, og en god appetit på mad og tryghed. Han får til opgave at guide Diskverdens første turist rundt på denne farverige og højst besynderlige disk - planet. Verdenen hedder "Diskverden" fordi den er flad og cirkelrund, og den ligger på ryggen af fire kæmpestore elefanter, der igen står på en gigantisk skildpadde, der bevæger sig gennem universet. Kaster man sig først ud i denne Disk - verden, kan man blive helt bidt af de fantastiske eventyr, og de mange sjove og skøre ordspil.

Den sønderjyske farm

Skrevet af: Erling Jepsen

En sur sød fortælling fra 60' erne. Et byliv i et lille samfund, en sønderjysk drengs barndom, på godt og ondt, fortalt og oplevet gennem fortælleren, en gæv sønderjysk dreng. Langsomt trækkes den sindrige facade af hans familie, og byens beboere. Bogen er både sørgelig og morsom. Den er svær at lægge fra sig, man higer efter at blive vidne til nye skandaler, triumfer og bysladder af værste skuffe. 

En engel bag øret

Skrevet af: Sally Altschuler

 

En slægtsroman der tager sin begyndelse i Rusland i år 1800 og helt frem til år 1912 i Danmark. En fortælling om en jødisk familie, vel at mærke en farverig og til tider en ret usædvanlig familie. Fortællerens oldefar Berel kan f.eks. tale med dyr. Dværgen Goliat, er også med til at gøre slægtsfortællingen til en udsædvanlig fortælling, selv om han slet ikke hører til den jødiske familie. Arrangerede ægteskaber, brude der stikker af før brylluppet, er både tankevækkende og med til at kolorere denne vidtrækkende slægtsroman. Fortællingen starter i zarens Rusland og ender i  København. Gennem denne tids og kulturrejse, stifter læseren bekendtskab med  jødisk tro og traditioner, smukt og finurligt spundet ind i denne underholdene og hjertevarme slægtsfortælling.   

Mine Ord

Skrevet af: Nancy Turner

Mine Ord er en rigtig nybygger roman, fra dengang nybyggerene drog med vogntog ud over prærien, for at finde et sted at slå sig ned, og dyrke jorden. Vi oplever livet som nybygger gennem hovedpersonen Sarah. Hun fører dagbog, og fortæller med stor indlevelse om nybyggernes liv og oplevelser. 

Mine ord er en bevægende fortælling om et farefuldt liv, menneskelig anstændighed, og grænseoverskridende kærlighed. 

Forfatteren Nancy Turner, er født i 1953 i Texas. Mine Ord, er inspireret af hendes oldemors historie.

Når guder er værst

Skrevet af: Marie Phillips

 

En let læselig bog om de græske guder.

Forestil dig, at de gamle græske guder lever blandt os på jorden. I denne sjove og lidt skæve fremstilling af gudernes liv og gøren på jorden, lever guderne i nutidens London, hvor de er henvist til at leve, fordi kristendom er trådt i stedet for troen på gamle græske guder. Her fører de et usselt og tilbagetrukkent liv, fuld af genvordigheder og indbyrdes stridigheder. Menneskene tror ikke længere på dem, og de gamle guder kæmper for overlevelse og ikke mindst for at menneskene vil få deres tro, på de gamle græske guder tilbage. Læseren bliver ført vidt omkring, af bogens hovedpersoner, gudinden Artemis og to dødelige personer, der har en mission at udføre i Underverden, blandt de døde og guderne der hersker her.  

Underholdene læsning, ført i et levende og til tider bramfrit sprog. En fortælling der må betragtes som et godt eventyr, et kick til fantasien, og et lille indblik i de gamle græske guders indbyrdes forhold og virke i den græske mytologi.

Når drømmene vender

Skrevet af: Faiza Guéne

 

 

En fortælling om en ung kvindes kamp for overlevelse i et samfund, hvor hun altid vil være anderledes og regnet for et 2. klasses menneske af det omgivende samfund.

Hovedpersonen Ahléme er datter af en far, der kom til Frankrig som indvandrer fra Algeriet.

Hendes mor er død i Algeriet, og hendes far fik Ahléme og hendes bror til Paris. Nu er faderen på førtidspension, efter et uheld på arbejdet, hvor han faldt ned fra et stillads. Faderen blev hjerneskadet, og Ahléme må forsøge at holde sammen på den lille familie, hvor ikke mindst hendes bror volder hende mange problemer, fordi han roder sig ind i kriminalitet. Ahléme  har ikke drømme om at blive forelsket eller gift, som de andre unge kvinder hun omgås, hun drømmer mest om bare at klare dagen af vejen, ved tilfældigt arbejde og må til stadighed kæmpe for at hun og hendes bror ikke udvises af Frankrig, da de modsat faderen ikke har permanent opholdstilladelse.

En varm og hjertegribende fortælling, samfundskritisk, let læselig, og til tider midt i kaos og barske realiteter, ganske humoristisk.