Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

 

 

Naturen netop nu af naturvejleder Sabine Jensen.


Juli er tiden med højsommer, gule kornmarker og blå kornblomster. De fleste fugle synger ikke så meget mere og naturen kan af og til virke lidt sommerdoven i varmen. Der er dog masser af liv derude og mange, spændende planter blomstrer i juli – bl.a. den kødædende soldug. Juli er opkaldt efter Julius Cæsar – den romerske kejser, som blev myrdet i år 44 før Kristus.

 

Sankt Hans-ormen lyser


På lune sommernætter kan man være heldig og opleve et lysende grønt skær i græsset. Sankt Hans-ormen er egentlig en bille og ikke en orm, men hunnen har ingen dækvinger og kan minde om en larve. Hun har nogle særlige lysorganer på bagkroppen som udsender et tydeligt gulgrønt lys. Lyset bruger hun til at tiltrække hanner når hun vil parres. Lyset slukkes først når hannen ankommer.

 

Nye sommerfugle på vingerne

 

I juli bryder nye generationer af sommerfugle frem ad deres pupper. Danmarks nationalsommerfugl; Nældens Takvinge har i forsommeren levet som larve på brændenælderne, hvorefter den, velvoksen og mæt af nældeblade, har dannet en puppe et afsides, beskyttet sted. Nu klækker puppen og den nye sommerfugl bryder frem – klar til at indtage sommerlandet.

 

Nøkkerosen blomstrer


Den danske naturs største vilde blomst pryder nu vandspejlet mellem plantens store, grønne flydeblade. Den smukke blomst kan nå en diameter på tæt ved 20 cm og kan virke ganske tillokkende og har sikkert gennem tiden givet anledning til mange våde bukser. Plantens navn “nøkkerose” hentyder til “nøkken”, der ifølge tidligere tiders folketro var et ondsindet væsen som holdt til nede i vandet og som forsøgte at bringe folk i ulykke ved at lokke dem ud i vandet.

 

Gederamsen i fuldt flor

 

I den tidlige forsommer kunne de nye skud af gederams høstes og anvendes som “fattigmandsasparges”. Nu står de meterhøje og farver højsommeren violetrød. De smukke, og talrige blomster er fristende at plukke ind, men de holder kun kortvarigt indendørs. Senere på sommeren afløses de rødlige blomster af hvide fnok fra frøene, der spredes af vinden vidt omkring. Store bestande af afblomstrede gederams kan ligne en hel bomulsmark.

 

Klægerne bider


Klæger er tunge, blodsugende fluer. Her i højsommeren kaster de sig gerne over markens græssende kreaturer og heste. Nogle klæger kaster sig også over mennesker. Det gælder især regnklægen og guldklægen, hvor de store arter som okseklæg og hesteklæg sjældent bider os. Klægerne er gerne så optaget af deres blodrus, at man let kan klaske dem. Klæger forveksles af og til med bremser, men bremser bider ikke og er helt harmløse for mennesker.

 

Skovhindbær modner


I skoven er hindbærrerne nu modne. De søde bær består af flere små, saftige stenfrugter. De vilde hindbær er mindre end de dyrkede havesorter, men smagen er intens og helt i top. De grønne hindbærblade er næsten sølvhvide på undersiden og er derved lette at kende.

 

Skovhornuglens unger piber i sommernatten


Henunder aften og ud på natten kan man af og til høre en høj, langtrukken piben fra skoven. Det lyder lidt klagende og kaldende. Mange har sikkert undret sig over denne lyd, men det er såmænd skovhornuglens store unger, der kalder.

 

Kilde: Naturguide.dk