Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

 

 

 

 

 

En fortæller (storyteller) optræder med mundtlig fortællekunst i institutioner, skoler, foreninger og kirker. Fra skolereformerne i 1962 var fortællekunsten næsten uddød i Danmark, bortset fra enkelte friskoler, efterskoler og højskoler, hvor det praktiseres. Fra starten af 1990erne dukkede der igen mundtlige fortællere op, inspireret af enkeltstående nationale fortællere, f.eks Anne Sophie Seidelin, Carsten Islington, Dorte Futtrup, Svend-Erik Engh, Hans Laurens m. og internationale fortællere fra USA, Canada.

 

Der afholdes hvert år flere fortælle festivaler i Danmark og Norden. Mest kendt er Fortællefestivalen i Lejre og Moesgaard ved Aarhus. Der findes foreninger og kredse af mundtlige fortællere i Danmark.

 

Storytelling er en anglificering af de danske ord fortælling eller fortællekunst, der ofte bruges til at beskrive den moderne fortællergenre, men fænomenet er naturligvis langt ældre. Når H.C. Andersen "fortalte for Børn" var det f.eks. ved hjælp af storrytellingens levende ord, ordspil, billeder, improvisation og lydeffekter. Karen Blixen var den første dansker, der kaldte sig storyteller, fordi hun primært opfattede sig som historiefortæller frem for "forfatter" i traditionel forstand. Fortællekunsten og det levende ord spillede tidligere en central rolle i den danske skolekultur og var helt centralt for Grundtvigs skolesyn. Men efter skolereformerne i 1962 uddøde fortællekunsten næsten i Danmark, bortset fra enkelte friskoler, efterskoler og højskoler, hvor det stadig praktiseredes. Den moderne performative genre storytelling opstod i 1970'ernes USA som en genoplivning af den klassiske historiefortællertradition. Genren og fremførelsesformen kom til Danmark i starten af 1990'erne, hvor der igen dukkede mundtlige fortællere op. Udover den nordamerikanske påvirkning, kom inspirationen til det nye fortællermiljø, fra enkeltstående danske fortællere som f.eks Anne Sophie Seidelin. Der er nu flere hundrede aktive fortællere i Danmark fra mange forskellige sociale lag. To af de mere kendte er forfatteren Rune T. Kidde og Carsten Islington. En oversigt over danske storytellere findes på siden www.aslan.dk Der afholdes hvert år flere fortællefestivaler i Norden. Mest kendt er Fortællefestivalen i Lejre og Beretterfestivalen i Ljungby i Småland. I en lang række byer over hele landet er der etableret foreninger og kredse af mundtlige fortællere, herunder Odense Fortællekreds (www.odensefortaellekreds.dk) og Ry fortællekreds (www.ryfortaellejreds.dk).

 

Kilde: Wikipedia, den frie encyklopædi