Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

Derfor bliver du tappet for energi om vinteren

 

 

 

Føler du dig også træt og udmattet i de mørke vintermåneder? Her er forklaringen.

De mørke vintermåneder kan være hårde, og vi bliver nemmere tappet for energi på denne kolde årstid. Mindre motion og en tungere kost er blandt andet med til at frarøve dig din energi, der efterlader din krop træt og udmattet.

Her er forklaringen på, hvorfor din krop reagerer så kraftigt.

 

Hjernen I

 

Du producerer på denne årstid rigeligt med søvnhormonet melatonin. Det foregår om natten, og i de lange vinternætter bliver der udskilt ekstra meget. En øget produktion af søvnhormonet kan naturligt nok forstyrre din døgnrytme og gøre dig mere træt.

 


Hjernen II

 

Når dagslyset rammer din nethinde, påvirkes produktionen af signalstoffet serotonin, som blandt andet har indvirkning på dit overskud og din energi. Nu, da det er mørkt en pæn del af døgnet, falder produktionen, og det samme gør din følelse af energi.

 

Væskebalancen

 

Måske drikker du mindre, fordi du ikke rigtigt føler tørst i det kolde vejr. Det er skidt, for væskemangel kan medføre, at du bliver udmattet og mere træt. En stor del af din kropsvægt består af vand, og indtager du for lidt, kan eksempelvis blod blive tykkere, og det kan besværliggøre tilførslen af ilt til cellerne.

 

Blodomløbet

 

På grund af vejret dropper du eller drosler måske ned for din træning eller dine daglige gåture og bliver på den måde ikke forsynet med ilt på samme måde som før. For jo mere bevægelse, jo mere energi. Groft sagt. Og den kropsdovne vinter er en modpol til de lyse måneder, hvor du er ude en stor del af dagen og bevæger dig væsentligt mere.

 

Fordøjelsen

 

Du vælger typisk at spise tungere mad om vinteren, som er længere tid om at blive nedbrudt og faktisk sløver dig lidt. Det er langt mere krævende for kroppen at omsætte en tung og kalorierig vintergryde end en let sommersalat.

 

Kilde: Krop-fysik.dk, Sundhed.dk, Netdoktor.dk