Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

Prazsky krysarik, en lille hund, med stor personlighed…

 

 

Af og til, bliver jeg spurgt om, hvilken race min hund tilhører. Både når jeg går tur med ham, men også herinde på sitet.

Racen hedder Prazsky krysarik, men herhjemme bruger man mest betegnelsen Tjekkisk rottehund. Det er ikke en udbredt race i Danmark, jeg tror jeg har set 3 - 4 andre hunde af denne race i de 7 år, jeg har haft Aslan.

 

Aslan er en lille hund, på 3 kg, med en meget stor personlighed. Han er meget kælen, og elsker at putte ved siden af mig, eller på mit skød. Aslan elsker varme og sol, kan tilbringe timer i solen på sin pude. Han kan gå lange ture, trods sin lille størrelse. Kan endda løbe ved siden af en cykel. Aslan er nem at have med ud i naturen, eller på besøg. Sidder stille i tog og bus, og kan transporteres i cykelkurven. Temperamentet er stort, han går ikke af vejen for store hanhunde, som han virkelig ikke kan fordrage. Han er en meget vagtsom og hurtig lille hund, og endnu har jeg ikke set en hund der kan løbe ham op, heller ikke store hunde. Selvom han er så lille, har han en stærk, slank og muskuløs krop, men den er også meget elegant, alle hans bevægelser udføres med elegance og smidighed. Det eneste minus, hvis man kan kalde det et minus er - han gør en hel del, og denne gøen går til marv og ben. Fordi han er så vagtsom, reagerer han på enhver ny lyd, og alle gæster modtages med hans gennemtrængende gøen. Heldigvis tager det kun et øjeblik, - så er de godkendt og han falder til ro.

 

Aslan har en kort meget blød pels, choko tan, - smuk skinnende brun. Der er ingen pelspleje, han slikker sig som en kat, dog skal kløerne klippes ca. hver anden måned. Han er en meget “forfinet” hund, han ruller sig aldrig i noget, lader døde dyr ligge, f.eks. fugle og frøer. Aslan kan hverken lide at blive våd eller beskidt. Han kan dog godt bade med mig på stranden, og svømmer ved siden af mig. Når det er koldt, skal han have frakke på, da han ikke har underuld, og er næsten hårløs på maven. Forøvrigt lugter han ikke af hund, heller ikke når han er våd. Det er lidt af en kamp, at få overtøjet på ham. Men når han så endelig er klædt på, spankulerer han stolt afsted, og hilser på alle vi møder, og selvfølgelig charmerer han sig ind i alles hjerter.

 

I de 7 år, jeg har haft Aslan, har han aldrig været syg, dog har han 2 gange været til dyrlægen med “kampskader.” En kat flængede hans hornhinde i det ene øje. Heldigvis har han ikke mén, og synet er ok. Snuden fik han revet op, ved et andet sammenstød med en kat. Desværre trækker han sig ikke overfor andre hunde, katte, eller vilde dyr. Jeg har oplevet han har forfulgt en mår, helt ned i mårens gange under jorden.
Men det er jo en Rottehund, og jagtinstinktet er stort.

 

Racen er en af verdens mindste, Aslan har sådan cirka samme størrelse som en Chiwauva, men en Prazky krysarik har meget længere ben, og en mere elegant kropsbygning og store opretstående ører.

 

Nu hvor jeg skriver om min hund, må jeg lige nævne, at hans søde lille veninde, racen ved jeg ikke hvad hedder, desværre døde forleden. Hun blev kun 8 måneder. Tulle spiste en giftig svamp, og kunne ikke reddes, selvom hun kom under kyndig behandling hos dyrlægen og var indlagt i et par dage. En trist historie...

 

Joanna

 

I det nedenstående, - kan du læse mere om racen Prazsky krysarik.

 

 


Prazsky Krysarik - Rottehunden

 

Tjekkisk rottehund) er en ældgammel tjekkisk hunderace, der kan spores helt tilbage til starten af forrige årtusinde. Den var knyttet til det tjekkiske hof, hvor den anvendtes som prydhund og til at fange rotter og mus. Deraf navnet Prazsky Krysarik, der betyder Pragsk Rottefanger. Herhjemme bruger man den mere mundrette betegnelse Tjekkisk Rottehund, men det officielle navn er Prazsky Krysarik - ofte forkortet PK. Efter aristokratiets fald i Tjekkiet, spredtes racen ud i befolkningen og blev blandet med andre racer. Først i starten af 1980'erne fik nogle få ihærdige avlere sat system i avlen igen, og siden er racen blevet anerkendt af CMKU, der er den tjekkiske FCI-organisation.

 

Hunden er miniature, meget aktiv, vågen og livlig. Har kvadratisk, kompakt og muskuløs kropsbygning. I modsætning til pinscheren, skal hovedet være pæreformet med markeret stop og næsens længde skal udgøre 1/3 til 1/2 af hovedets længde.
Trods sin beskedne størrelse er den robust og kan sagtens gå lange ture. Den er meget lærenem og kan anvendes til agility og trickhund.

 

Størrelse:
Skulderhøjde på mellem 20-23cm og idealvægt 2,6 kg.

 

Pels:
Meget kort. Huden skal være glat, uden rynker og må ikke have områder eller pletter uden hår eller med hvide tegninger.

 

Farve:
Black and tan ses er den originale farve. Andre farver er gul, brun, blå, rød og mearl.

 

Kilde: gi'pote