Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

Sådan genkender du en rigtig ven...

 

 

 

Der er venner, og så er der de rigtige venner. Det er den, eller de personer man ringer til, når livet bliver lidt for sort, eller man svæver på en lyserød sky, og som uanset hvad altid bliver glad på ens vegne, og hvor misundelse og sammenligninger ikke eksisterer. Den amerikanske psykiater Robert Rowney, der er leder af Cleveland Clinic Mood Disorder Unit har opstillet en række punkter, der viser hvilke egenskaber,  der gør sig gældende i ægte og oprigtige venskaber.

 

De får os til at acceptere os selv

 

Et af de problemer som de flest mennesker lider under, er at de er meget selvkritiske, men ifølge Rowney hiver ægte venner os op, når vi er mest nede. Hvad enten det handler om, at man er utilfreds med sit udseende eller ikke synes, man er god nok til sit job.

- Gode venner vil hjælpe dig med at få dig til at føle bedre om dig selv. Og når du selv gør det samme, vil du få den bonus, at du vil føle bedre om dig, selv, siger Rowney.

 

 

De siger til os, når vi er på vej ned ad ’den forkerte sti’

 

Når vi virkelig tager fejl, så er det de rigtige venner, der siger det til os. De pointerer de negative ting, du foretager dig på bekostning af de positive.

- Det er her de ægte venskaber virkelig adskiller sig fra de mindre stærke venskaber. En god ven ved, hvornår de kan sige noget til dig. De lader ikke som ingenting, som en mere perifer ven ville gøre. Det er også derfor, det er godt at have venner, der er åbne og siger tingene, som de er, siger Rowney til Huffington Post.De er til stede, og de lytter

 

Det bedste en god ven kan gøre er at lytte oprigtigt og give sin fulde opmærksomhed.

- En god ven er til stede, når I er sammen. De lytter til dig, og de fornemmer dine behov. De vender ikke samtalen hen imod deres egne behov. Mennesker der er gode til at lytte, tager dine følelser alvorligt. De lægger telefonen væk, og har ikke trang til at se på den i ny og næ, forklarer Rowney.

 

 

De er der i medgang og modgang

 

Det er en ting, at have venner der er der, når du har succes, men de rigtige venner er dem, der også holder fast, når tingene ikke altid går så godt.

- De venner, der er der i ’medgang og modgang’, og som du føler dig tryg ved at betro dig til, og som ikke ser på succes eller fiasko, det er de venner som nærmest går hen og bliver lige så tætte som familie for dig. Tættere venskaber kan man næsten ikke opnå, forklarer Rowney.

 


De stresser os ned

 

En god ven kan fornemme, når du er stresset, og de kan få dig beroliget igen. Ja faktisk kan alene tilstedeværelsen af en god ven få os beroliget, og stressen vil lægge sig.

 

De minder os om vores rødder

 

En god ven er en person, der minder os om det vi kom fra, hvis vi får succes. De holder os ydmyge, og de kender den person, du er, under succesen. Den slags mennesker er vigtige at have i vores liv, for de er en del af vores kerne.

 

 

Rigtige venner prioriterer venskabet

 

Ægteskab, arbejde og børn. Som tiden går, er der masser af ting, der vil stjæle vores opmærksomhed og vores tid. Men de sande venner bliver ved med at holde fast i venskabet.

- En ting, der ødelægger vores venskaber, er når vi ikke prioriterer dem, og når vi ikke tager os tid til vores venner. Det kan bare være et telefonopkald fra tid til anden eller et besøg hvert halve år eller en invitation. Mange venskaber dør ud, når man ikke tager sig tiden til sine venner, siger Rowney.

 

 

Gode venner tilgiver

 

Vi gør alle ting indimellem, som vi måske ikke skulle have gjort, eller som måske ikke falder ind under det, der er normen i samfundet. Men gode venner formår alligevel at række ud efter dig og holde fast - og tilgive.

 

 

Rigtige venner får os til at ville være bedre mennesker

 

- De sande venner er også dem, der får os til at ville være bedre mennesker. Venner er ikke kun nogle, man betror sig til, de er også rollemodeller. Vi spejler os i vores venner, og via de gode ting de gør og siger, bringer det også det bedste frem i os. Og det er en af de største gaver, et venskab kan give, siger Rowney.

 

Kilde: Avisen.dk