Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

Find stilheden i naturen...

 

 

Støj er en uundgåelig del af vores dagligdag. Men i skoven, på stranden eller i haven kan du genfinde stilheden og samhørigheden med naturen.

 

1970’erne lavede Simon and Garfunkel den kendte sang ’The sound of silence.’ Lige siden har jeg spekuleret over, hvad lyden af stilhed er.

 

Er det, når der kun er ens egen stemme tilbage? Er det, når ingen siger noget? Er det naturens lyde? Er det, når vi kan høre, hvad vores sjæl prøver at sige til os?

 

Ligegyldig hvad er stilhed vigtigt for vores mentale velvære, men det er ofte et overset gode, som vi glemmer at unde os selv i en travl hverdag.

 

Vi mangler stilhed i hverdagen

 

De fleste mennesker lever et hektisk liv i et højt tempo med mange krav og mennesker, som man skal forholde sig til, og ikke mindst en masse støj.

I sådan et liv er der ofte ikke plads til spontanitet, kreativitet eller bare det at tænke nye tanker.

Vi er omgivet og overstimuleret af støjen, som kommer fra åbne kontormiljøer, trafikken, fjernsynet, mobilen, børn og naboer. Der er støj allevegne, især hvis du bor i en storby.

Og det er netop på grund af al den støj, at der er begyndt at komme fokus på stilhed.

Vi har længe haft stillekupéer i toget, men nu bliver der også spekuleret i lejlighedskomplekser med reduceret støjniveau, støjfri caféer og rejser med fokus på stilhed.

 

Hvorfor er det godt med stilhed?

 

I stilheden kan du få en følelse af samhørighed til andre, til naturen og til universet.

Når du tager i skoven, på stranden eller bare ud i det grønne, kan stilheden støtte dig i at komme i kontakt med din naturlige væren. Her oplever du en balance, en rytme og cyklus, som hjælper dig til at finde tilbage til din egen naturlige balance, der skaber stilhed i sindet.

Det er en følelse af, at du er en lille prik i det store hele, og det er for mange en magisk oplevelse. Du får pludselig tid og ro til dig selv. Din puls falder, og du får en bedre og dybere hjerterytme.

Stilhed renser hjernen, fordi du slapper af. Når vi har sovet eller hvilet, har mange en bedre forståelse af et givent problem, og hvordan det kan takles. Det er, fordi hjernen får ro til at sortere oplevelser og indtryk, og stilheden forbedrer vores følelsesmæssige tilstand og livskvalitet.

 

Hvordan finder man indre stilhed i naturen?

 

Der er mange ting, du selv kan gøre for at finde den ydre såvel som den indre stilhed. Og det handler i høj grad om at komme ud i naturen, hvor ro og stilhed er en større selvfølge. Her er en række ting, du selv kan gøre for at finde stilhed.
Start med at se, hvad du kan gøre for at begrænse støj i din hverdag. Måske kan du tage en hjemmearbejdsdag væk fra det støjende kontor, eller måske kan du bruge frokostpausen på at gå en tur udenfor, hvor du både får frisk luft, lidt motion og ikke mindst stilhed.
Brug en time hver dag i stilhed, hvor du intet foretager dig. Sæt dig ud i haven eller på altanen med en kop te eller kaffe, og lyt til fuglene. Du kan også sætte dig i en park.
Lav din egen “stille dag.” Tag en dag ud af kalenderen hver måned, og brug den på alenetid. Tag en tur ud i naturen med en madpakke. Her kan du gå en tur, bruge tid på at iagttage en sommerfugl eller prøve skovbadning. Du kan også meditere ved at lægge dig ned og kigge op på skyerne.
Lån et sommerhus en weekend, og tag derhen alene. Sluk mobiltelefon, Ipad og andre devices, og smid noget hen over tv’et, så det ikke står og lokker. Med andre ord skal du slukke for alle done “slå-tiden-ihjel-maskiner”. Er du rigtig sej, så lader du også bøger og aviser være. Det eneste du skal gøre er at være tilstede, lytte, kigge og iagttage livet og verden. Iagttag dine egne mønstre, vaner og reaktioner. For at sikre stilheden, kan det være en god idé at tage i sommerhus uden for sæsonen.
◦Tag på et stilhedsretreat med andre, hvis du ikke er glad for at skulle være alene.

 


Find stilhed på stilhedsretreats

 

Sidste punkt på listen handler om at tage på et stilhedsretreat. Her kan du få hjælp til at finde stilheden.

Her vil du opleve at komme ned i gear, finde dig selv og blive bedre til at lytte til dig selv. Fællesskabet på et retreat skaber et trygt og kærligt grundlag for at begynde at finde stilheden, også selvom du nærmest ikke får snakket med de andre deltagere undervejs.

Overskriften er ”at være,” altså at være til stede med dét, der er. Du er til stede med dine egne tanker, eller nærmere med ingen tanker.

Stilhedsretreats foregår ofte i naturen, da det at opholde sig i naturen får dig til at slappe af. De indebærer ofte meditation og yoga, da det kan være med til at vende fokus ind i kroppen og væk fra det evige tankemylder.

Da jeg oplevede et stilhedsretreat første gang, lavede jeg en hemmelig aftale med mig selv (en aftale jeg holder den dag i dag). Aftalen er ikke bare noget, jeg tilfældigt fandt på den dag, men en aftale der er lavet mellem mit hjerte og universets hjerte i en stund i dyb kontakt med mig selv.

 

Kilde: 

Blogger Doreen Møller Holmquist
Doreen Møller Holmquist har udviklet og underviser på Natur- og Stressvejlederuddannelsen.