Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

10 drømme du altid drømmer...

 

 

 

Billedresultat for dream sleep

 

 

 

 

Du falder. Suser ned gennem skyerne, men faldskærmen vil ikke åbne sig. Jorden kommer nærmere, nærmere, nærmere nærmere... Det er ude med mig, når du lige at tænke. Men i sidste øjeblik folder faldksærmen sig ud, og du vågner.

Drømmen om at falde er en af de mest almindelige drømme. Den amerikanske psykolog Deirde Barrett har lavet en liste over de ti mest almindelige drømme, som vi alle drømmer. Nogle af dem er helt mareridtsagtige, andre kan give dig ny energi.

Nedenfor gennemgår vi sammen med psykolog Emilie Jahnnie Sigård, der i flere år har beskæftiget sig med drømmetydning, disse ti mest gængse drømme – og hvad de betyder. 

 

1. Du falder
Drømme, hvor du falder, har du tit, når du er ved at falde i søvn i indsovningsfasen, når du gør fra bevidsthed til drømmesøvn.

 

Drømme kan være kompensatoriske, hvor de forsøger at kompensere for noget, du mangler i din dagligdag. Så hvis du har et meget stresset liv, og du drømmer, at du falder og føler det som en meget ubehagelig tilstand, kan det være et udtryk for, at du har brug for at slappe mere af og kunne give mere slip i dit liv. Hvis det til gengæld var en god drøm at falde, kan det hænge sammen med det at give slip på noget, og mærke, at man har det okay med det.

 

2. Du flyver
Flyvedrømmen kan også være tvetydig på samme måde som falde-drømmen, hvor den både kan være god og dårlig. Læg mærke til, hvilken følelse drømmen gav dig.

 

Det kan både betyde, at du har frigjort dig eller har overvundet noget. Men det kan også betyde, at du har mistet jordforbindelsen.

 

Emilie Jahnnie Sigård oplever ofte, at ældre mennesker, som er fysisk begrænsede, drømmer, at de flyver. Det kan være længslen efter at være fri, og at du savner friheden.

 

3. Du bliver jagtet
Det er en helt klassisk drøm, når du føler, at du bliver forfulgt eller jagtet. Den fortæller noget om din indre sindstilstand. Måske er der nogle ubearbejdede traumer, der trænger sig på. Man kan for eksempel blive jagtet af en skygge, som er et af de klassiske symboler i drømmetydningen. Skyggen - eller en ansigtsløs eller en dæmon - symboliserer sider af én selv, som man ikke vil kigge på.

 

4. Du taber dine tænder
Det er meget normalt, at man drømmer, at man taber sine tænder, eller at de bliver knust. Det kan også være, at du mister dit hår. Det handler om din egen selvrespekt og anerkendelse ud af til og din egen fremtræden. Det handler om, hvordan man møder verden. Dit smil og dine tænder er en form for visitkort, når du møder andre mennesker. Og hvis du har mistet dine tænder og dit gode smil, kan det føles som om, du har mistet din styrke.

Personer, der er i en form for krise, drømmer ofte, at de mister hår eller tænder.

 

5. Du er nøgen i offentligheden
Når man drømmer, at man er nøgen i offentligheden, er alle andre i drømmen ofte klædt på, så du er den eneste, der er nøgen.

 

Men drømmen har egentlig ikke noget med sex at gøre. Det handler ofte om dit forhold til din krop. Måske har du svært med din krop eller er flov over at vise den frem for din partner.

 

Der er også en stor portion skam forbundet med nøgen-drømmen. Måske føler du dig helt pinlig, når du vågner, fordi du har været nøgen. Drømmer du, at alle andre har tøj på, kan det være fordi, at du til hverdag føler, at andre gennemskuer dig, eller at du ikke er klædt godt nok på til opgaven. Det hænger igen sammen med, at du måske føler, at du ikke slår til i sociale sammenhænge og har problemer med selvværdet.

 

 

6. Du har sex
De seksuelle drømme, kan ifølge psykolog Emilie Jahnnie Sigård være meget sjove. For de kan være meget perverterede og grænseoverskridende. Og det bliver vi ifølge psykologen altid lidt skræmte over. Men det er der ingen grund til. For igen er drømmen - sex - bare et symbol, og ikke et udtryk for, at du er pervers. Det er normale drift-drømme, og dem skal man ikke være bange for.

 

Hvis du drømmer, at du har sex med dine forældre eller et dyr, vil det oftest handle om forening. Måske vil du gerne følelsesmæssigt tættere på dine forældre.

 

Drømme om sex kan også fortælle dig noget om dine egne behov. Det kan være et udtryk for, at du har nogle længsler og behov, som du ikke får dækket, hvis du eksempelvis er single eller keder dig i dit forhold.

 

 

 

7. Du er uforberedt til eksamen
Drømme, der handler om, at du glemmer eller kommer for sent til en eksamen, ikke har læst nok eller ikke kan svare på spørgsmålene er en af de mest almindelige og klassiske drømme.

Det handler om, at livet tester én. Måske er du bange for, at du ikke er klædt godt nok på til en jobsamtale. Det handler om, at du er bange for ikke at slå til, når andre skal bedømme dig.

Drømmen kan være et udtryk for, at du skal arbejde med dit selvværd eller selvtillid - eller måske er det eksamensnerverne, du skal have hjælp til at styre.

 

 

8. Du bliver skyllet væk af tidevandet
Det er en af de klassiske katastrofedrømme, hvor du føler angst. Det kan være et udtryk for, at du har været ude for en alvorlig, traumatisk oplevelse som seksuelle overgreb eller voldsomme ulykker.

 

Men det kan også symbolisere, at du føler dig overvældet. Personer, der krise- eller stressramte drømmer ofte, at de bliver skyllet væk af andre menneskers krav. Man bliver udvisket.

 

Tidevandsdrømmene opstår også ofte i overgangsperioder, når du går fra ung til voksen, når du skal være forælder for første gang, eller når du stopper på arbejdet for at gå på pension. Disse overgange kan være meget overvældende og udløse mareridt.

 

 

 

9. Du drømmer, at du føder
Både mænd og kvinder kan drømme om fødsler. Men der vil typisk være forskelle i handlingen afhængigt at kønnet og de fysiske forskelle. Kvinder drømmer, at de føder, mens mænd drømmer om, at nogen (måske den gravide kæreste) føder.

Helt konkret kan det handle om en forestående fødsel af det længe ventede barn. Men det kan i lige så høj grad handle om nogle nye projekter i dit liv. Noget du 'barsler' med.

Disse drømme skal du ifølge Emilie Jahnnie Sigård holde godt øje med. Dem må du ikke ignorere. For drømme om fødsler kan symbolisere en trang til forandring. Det kan være i form af nogle helt konkrete projekter i din karriere eller i parforholdet. Fødslen kan også være et udtryk for, at du er i gang med at udvikle dig selv som person og er ved at opdage nye sider og kompetencer hos dig selv, som du først nu skal til at udforske og bruge.

 

 

10. Du er på afveje
Du er faret vild i lufthavnen eller bliver ved med at tage det forkerte tog. Lige meget hvad du gør, ender du altid et ukendt sted. Oplevelsen af, at man er i venteposition eller ikke kan komme hjem eller til bestemmelsesstedet kan være frustrerende.

 

Drømmene opstår ofte, når du er i situationer i dit liv, hvor du føler dig stresset, udmattet, 'ved siden af dig selv' og ikke lytter til dig selv. Kig på dit liv og spørg dig selv om, hvordan du egentlig har det. Måske har du brug for at vise dig selv lidt mere omsorg.

 

Kilde: tv2 - Livsstil