Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

Tobakkens historie...

 

 

 

I dag bruger folk tobak for nydelsens skyld, ligesom kaffe, vin, god mad, tyggegummi og slik. Men sådan har det ikke altid været. Før i tiden blev tobak brugt til religiøse ceremonier og som medicin.

Der er mange symboler forbundet med rygning, men symbolerne har ændret sig gennem tiden. Reklamerne har forsøgt at vise rygning som noget sejt, maskulint, sporty og som et tegn på selvstændighed. Men i dag bliver der røget mindre og mindre, og rygning bliver i højere grad opfattet negativt.

 

Indianerne var de første rygere

 

De første, der fandt på at ryge, var indianerne i Amerika. Tobakken har blandt indianske stammer været kendt i omkring 8000 år. Tobakken blev primært brugt som led i religiøse handlinger, fordi røgens særlige påvirkning af kroppen blev tillagt guddommelig kraft. Præster røg for eksempel piber og blæste røgen op mod solen for at hylde guderne.

 

Tobakken kommer til Europa

 

Da Christoffer Columbus opdagede Amerika i 1492, lærte han og hans søfolk hurtigt at ryge tobak. De oplevede, at indianerne ikke kun brugte tobakken i religiøse ceremonier, men også som nydelsesmiddel og stimulans. De tog tobaksplanten med hjem til Europa, og her begyndte man at dyrke tobak på markerne.

 

Tobak som lægemiddel


I Europa troede mange, at tobak kunne bruges som medicin blandt andet mod hoste, bylder og pest samt slim i hovedet og lungerne. En franskmand ved navn Jean Nicots var endvidere overbevidst om, at tobakken kunne kurere migræne. Han anbefalede tobakken til dronning Katarina af Medici, som led af migræne. Dronningen blev begejstret for kuren, og Nicot blev berømt. Ordet nikotin stammer fra hans navn.

Flere læger var dog allerede i 1600-tallet meget skeptiske over for tobakken og betragtede den som mere skadelig end gavnlig. Trods denne skepsis blev tobakken hurtig et populært rus- og nydelsesmiddel i Europa og i det meste af verden.

 

Cigaretter som frihedssymbol

 


Under både 1. og 2. Verdenskrig gav tobaksindustrien gratis cigaretter til soldaterne ved fronten, som de fik udleveret i deres krigsrationer. Derfor blev rygning meget udbredt blandt de unge soldater. Hitler var derimod meget opmærksom på det sunde menneske og var klar over, at rygning var skadelig. Modstanden mod rygning blev en del af hans ideologi, og han forbød rygning i offentlige bygninger, partikontorer og lignende. På den måde blev anti-rygning forbundet med nazisme, hvilket gjorde rygning til symbol på, at man var imod Hitler og for et frit Europa. Da de allierede tropper befriede Europa, delte de cigaretter ud til den jublende befolkning.

 

Sandheden om tobak

 


Før 1950'erne vidste man godt, at rygning kunne give hoste og irritere halsen, men man vidste ikke, at rygning også giver lungekræft, hjertekarsygdomme og lignende. Det er først inden for de seneste 50-60 år, at det er blevet udbredt viden, at tobak og rygning er yderst skadelig for kroppen. Rygning er årsag til mange forskellige uhelbredelige sygdomme og er hvert år skyld i omkring 14.000 dødsfald alene i Danmark. 

 

Markedsføring af tobak

 


Frem til 2002 var det tilladt at reklamere for tobak i ugeblade, på plakater og mange andre steder. Billederne præsenterede rygning som noget sejt, festligt og socialt, og rygerne som sexede, glade og succesfulde mennesker. Det har også været sådan, at mange danskere har opfattet rygere. Det er dog langt fra den udbredte holdning i dag.

 

Kilde Liv.dk