Joanna's blog - Mellem Himmel og Jord

Nytårs traditioner i andre lande...

 

 

 

 

 

Champagnepropperne er klar til at springe os ind i 2018. Og dronningens nytårstale, 90-års fødselsdagen, hummer, torsk, kransekage og et hop ind i det nye år, er traditioner som de fleste af os kender til.

Men hvis man kunne tænke sig at blive inspireret af lidt mere utraditionelle måder at fejre nytår på, er her eksempler på nytårstraditioner verden over.

Runde former giver held

I Mexico, Chile, Spanien og Costa Rica spiser de tolv vindruer. Hver et symbol på de tolv måneder der ligger og venter forude. I Spanien skal der spises én drue for hvert klokkeslag op til klokken tolv, hvilket kan gøre det traditionelle nytårskys en smule svært. De runde former menes i Filippinerne at symbolisere velstand for det kommende år. Og mange filippinske familier viser derfor dynger af runde frugter på spisebordet nytårsaften. Nogle steder bærer man af samme grund polkaprikket tøj, for at bringe held ind i det nye år.

Smeltet bly spår fremtiden

Nogle finnere og tyskere har en nytårstradition, der består af en dråbe smeltet bly. En skefuld bly smeltes over et stearinlys og smides ned i en spand vand. Formerne der dannes ved afkøling af metallet bliver et tegn på, hvad der vil ske i det kommende år. Visse formationer har specifikke betydninger: Et æg betyder en voksende familie, en kløver betyder held, et skib betyder rejse, en hat betyder gode nyheder, og et hjerte eller en ring betyder bryllup i det kommende år. Ingen tager dog traditionen særlig alvorligt.

Forudsigelse af giftemål

Under den traditionelle fejring af Kaliady, som stammer fra det latinske "calendae" eller fra "Kola" der betyder hjul, og enden af året, spiller stadig-ugifte kvinder et særligt spil. Spillet skal forudsige, hvem der skal giftes i det nye år. I ét af spillene, er en bunke majs placeret foran hver kvinde, og en hane bliver sat fri. Det bunke korn hanen først kommer til afslører, hvem der vil være den første til at gifte sig i det nye år. I et andet spil, gemmer en gift kvinde visse elementer omkring hendes hus, som hendes ugifte venner skal finde. Den kvinde, der eksempelvis finder brød vil angiveligt gifte sig med en rig mand, og den der finder en ring vil gifte sig med en, der er smuk.

Farverigt undertøj

I Italien, Brasilien, Ecuador, Spanien og Syd-og Mellemamerika, tager farven på undertøj særlig betydning ved nytår. Rød betyder romantik og kærlighed i det kommende år, og gul skulle bringe penge og held. Det får flere leverandører i de pågældende lande til at producere en del ekstra til lejligheden.

Brændende muñecos

I Panama er en af nytårstraditionerne at brænde afbildningerne af kendte mennesker - såkaldte muñecos, på bål. Det omfatter alt fra tv-figurer som "Ugly Betty" til politiske skikkelser som Fidel Castro. Sidste år blev Panamas første olympiske guldvinder, track stjernen Irving Saladin, brændt som en muñeco. Portrætterne repræsenterer det gamle år, og opofrende er beregnet til at komme af med de onde ånder og få en frisk start på det nye år.

Griseløb gennem sne

I Klosters ski Resort i Sweitz bliver den første dag i det nye år fejret med et grise-løb. Her sprinter ti grise gennem sneen, og den vindende gris får lov til ikke at ende sine dage på en pølsefabrik. Desuden bliver den vindende gris som regel by maskot for den nye år.